Бийтълс и Лондон

MAyfair (140)

Savile Row (Савъл роу) е улица в квартал Mayfair (Мейфеър). Известна е в цял свят с шивашките ателиета за мъжко облекло и с продуцентската компания на the Beatles, наречена Apple.

Не Steve Jobs прави Apple популярна корпорация, преди неговата има друга компания със същото име. Става дума за звукозаписната компания на Бийтълс.

MAyfair (147)

Глава на лос заема днес фоайето на 3 Savile Row, където са били офисите на Бийтълс.

На покрива на сградата всички членове на групата пеят заедно за последен път през 1969 година. Песента е Don't Let Me Down.

Друго място за феновете на Бийтълс в Лондон е . . . Британската библиотека. Всеки може да влезе безплатно в библиотеката и да посети галерията на Sir John Ritblat Gallery (Сър Джон Ритблат).

Там се пазят богатствата на библиотеката - Магна Харта, първата печатна Библия, едно от тефтерчетата на Леонардо Да Винчи, както и ръкописите на текстовете на песните на Бийтълс "Help," "A Hard Day's Night," "Yesterday," "Michelle," и "Ticket to Ride". (Докато сте там, попитайте и за Българските четвероевангелия, които се съхраняват в Британската библиотека.)

The Beatles записват своя предпоследен албум през 1969 г. в Abbey Road Studios. Музикалните студия се намират на улица Abbey Road. Бийтълс кръщават албума си Abbey Road по името на улицата. Благодарение на тяхната известност пешеходната пътека, от обложката на албума им, е включена в туристическите обиколки на Лондон и вече има статут на културно наследство, даден й от English Heritage.

Миналата пролет нашата лондонска група имаше разходка до Аbbey Road, откъдето е тази снимка за спомен.

 

The Beatles са най-добре продаваната група в историята. Имат най-много албуми, достигнали до номер 1 в английските класации и са се задържали най-дълго време на първа позиция.

 

 



* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.